Historie

Nieuw Vredelust is...

... opgericht in 1960
... onderdeel van de Bond van Volkstuinders
... een tuinpark met 103 tuinen
... waar we natuurlijk tuinieren, zonder chemische middelen
... een park waar de huisjes geen elektriciteit hebben
... een park met een gemiddelde tuingrootte van 280 m²
... betaalbaar; de jaarlijkse kosten zijn gemiddeld 650 euro.


Een stukje geschiedenis van Nieuw Vredelust

Nieuw Vredelust is ontstaan uit de tuingroep Vredelust die was gelegen in het gebied Overamstel op de plaats van de voormalige gevangenis. Door de bouw van deze gevangenis, bekend als de Bijlmerbajes, werd dit complex opgeheven. Inmiddels is de Bijlmerbajes opgeheven en wordt in dat gebied het Bajeskwartier ontwikkeld. De tuinders werden verdeeld over de tuinparken in de Duivendrechtse polder of elders. Een groot deel van de tuinders nam hier geen genoegen mee en heeft via de Bond van Volkstuinders tijdelijke grond toegewezen gekregen van Amsterdam met een contract van telkens een jaar. Daarna werd het in de bestemmingsplannen opgenomen. De gemeente Amsterdam had het complex heel schaars aangelegd, vandaar de compactheid van het complex met toen 107 tuinen. Bij de aanleg van de Holterbergweg is een deel van de tuinen opgeheven en een deel verplaatst naar de omgeving van het clubhuis.

Lees hier de toespraak die door de bondsvoorzitter gehouden is op het 50 jarig jubileum feest van Nieuw Vredelust, op 29 augustus 2010.


Tuin in de Branding

In 1986 kopen Christa en Lien Heyting een volkstuin op het Nieuw Vredelust complex nabij Amsterdam. Ze ontvangen er verschillende schrijvende vrienden en een jaar later ontstaat het idee om anoniem voor het tuindersblaadje te gaan schrijven. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de zussen Heyting, K. Schippers, Hans Ree, Rudy Kousbroek, Adriaan van Dis en later ook Maarten ‘t Hart van 1987 tot 2000 een substantiele bijdrage leveren aan het blaadje. Al die jaren zijn ze onontdekt gebleven en het was voor het eerst dat veel van deze gedichten, beschouwingen en een feuilleton in boekvorm uitkwamen en dat onthuld werd wie er achter de pseudoniemen schuil gingen. Naast de liefde voor het woord straalt in dit boek de liefde voor natuur en tuin van iedere pagina. Vermakelijk voor de tuinliefhebber en de literatuurlezer. Het boek kan alleen nog tweedehands worden verkregen.

 


Tuin op Nieuw Vredelust huren?

Heb je interesse in het huren van een tuin op Nieuw Vredelust, dan kun je er meer over lezen in Huisjes te koop.