Verslag AVVN presentatie 14-1-2018

Mascha Jonasse, keurmerkadviseur van de AVVN, gaf zondag 14 januari voorafgaand aan de nieuwjaarsborrel op Nieuw Vredelust uitleg over het project natuurlijk tuinieren. De AVVN heeft ervoor gekozen ons tuinpark de komende twee jaar te begeleiden om een 'stippenkeurmerk' te behalen. De overtuiging hierachter is dat we met de ruim duizend tuinverenigingen in Nederland een lint van groene schakels kunnen vormen om betere kansen voor de natuur te creëren. 

De AVVN heeft volgens Jonasse gekozen voor Nieuw Vredelust juist vanwege de bedreiging van onze tuinen. "Het is belangrijk er samen voor te gaan en te laten zien: we doen hier wat voor de natuur. Ook als er woningen worden gebouwd is het belangrijk die groene omgeving te hebben. Laten we samen proberen dat het park behouden blijft."

Eind maart komt de AVVN inventariseren hoe het ervoor staat met het natuurlijk tuinieren in het openbaar groen van Nieuw Vredelust, daarna volgt een adviesrapport met 6 begeleidingsbezoeken. Er worden 5 workshops gegeven en na twee jaar volgt een beoordeling en een rapport – en dan als we er met z'n allen voor gaan een keurmerk met de maximale 4 stippen. Alvast een tip: laat waar het kan brandnetels staan voor de inheemse vlinders.